Akseli Gallen-Kallela (1865-1931): De magie van Finland

Geplaatst op zondag 17 december 2006 @ 21:17 , 942 keer bekeken

Akseli Gallén-Kallela (1865-1931) - Ad Astra.

Overzichtstentoonstelling van de meest beroemde en belangrijke kunstenaar van Finland: Akseli Gallen-Kallela (1865-1931). De magie van Finland. De tentoonstelling toont het veelzijdige oeuvre van deze kunstenaar die leefde rond de eeuwwisseling en die verantwoordelijk is geweest voor grote veranderingen in de Finse kunst. Met zijn schilderijen heeft Akseli Gallen-Kallela de basis gelegd voor het visuele, nationale geheugen van de Finnen en daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan het vormgeven van de Finse identiteit. Wat Repin is voor Rusland is Gallen- Kallela voor Finland.

uit de heldenepos De Kalevala

De belangrijkste thema's uit zijn werk zijn in deze tentoonstelling opgenomen, te beginnen bij zijn opleiding in Parijs en Helsinki, het portretteren van het Finse volk en de natuur in Karelië, zijn interesse in het symbolisme en het experimenteren met andere media zoals de grafiek. Het hart van de tentoonstelling wordt gevormd door de schilderijen die geïnspireerd zijn op het nationale heldenepos De Kalevala, waarmee Gallen-Kallela een hoogtepunt bereikte binnen de Finse schilderkunst en die hem internationale faam bezorgden. Deze schilderijen kunnen worden gerekend tot de uiting van een groeiend nationaal besef dat zich niet alleen tot de schilderkunst beperkte maar zich ook manifesteerde in bijvoorbeeld de muziek van Jean Sibelius en architectuur van Eliel Saarinen.

Het meisje uit Tapiola

De fascinatie van Gallen-Kallela voor Finland als onafhankelijk, oorspronkelijk en vrij land komt in alle aspecten van zijn oeuvre naar voren. Hiervan getuigen zowel de vele verstilde maar verlaten landschappen die hij schilderde, als de beide uniek vormgegeven atelierhuizen die hij bouwde, maar bovenal zijn levenslange pogingen om telkens weer de illustratie van De Kalevala ter hand te nemen. Het is dit veelomvattende en veelzijdige, haast mythische levenswerk dat verantwoordelijk is voor de beelden die 'Finland' tot op de dag van vandaag bij de bezoekers van het land oproept.

De moeder van Lemminkaïnen.

Akseli Gallen-Kallela (geboren te Pori 26 april 1865, als Axel Waldemar Gallén en overleden te Stockholm 7 maart 1931) was een Fins schilder.

Miskend in het buitenland maar samen met Edvard Munch de beroemdste Jugendstil-schilder in de Scandinavische landen. Het Finse paviljoen op de wereldtentoonstelling van 1900 te Parijs, dat was ontworpen door Saarinen, Lindgren en Gesellius, werd met fresco's van de hand van Gallén versierd. Hij had daarvoor in 1899 de opdracht gekregen. Hij schilderde een aantal taferelen uit het epos Kalevala dat voor hem een mystieke bron van inspiratie en kennis was. Het was niet zomaar een heldendicht, het werd voor hem een boek van theosofische studie. De fresco-techniek had hij in Italië geleerd tussen 1897 en 1898, maar het was vooral de Deen Oscar Matthiesen, vriend van Gallén, die hem de knepen van het fresco-vak, zoals deze werden toegepast in het oude Pompeï, leerde.

De fresco's in het palviljoen, bestaande uit ritmische elementen, stevig uit de kluiten gewassen kerels en zwoegende paarden, kregen de prijs van de pers. Na de Wereldtentoonstelling werd het paviljoen met de grond gelijk gemaakt en van de fresco's bleven alleen enkele schetsen in plakkaatverf over.

Demasquee

Voor het eerst sinds de dood van Akseli Gallen-Kallela in 1931 zal zo een omvangrijke overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien zijn buiten Finland en Scandinavië. Het Groninger Museum is daarom trots te kunnen melden dat de President van Finland Hare Excellentie mevrouw Tarja Halonen, heeft toegezegd Beschermvrouwe van de tentoonstelling te willen zijn en daarmee dit project moreel te willen ondersteunen.

Akseli Gallen-Kallela (1865-1931).
De magie van Finland
Groninger Museum
http://www.groningermuseum.nl/
17 december 2006 - 15 april 2007


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: