De liefdes van Venus

Geplaatst op zondag 12 september 2004 @ 21:24 , 2297 keer bekeken

Aphrodite was de Godin van de Liefde en Schoonheid, en werd voorgesteld als een heel mooie jonge vrouw. Haar bloem is de roos en haar boom de mirtenboom of maagdenpalm. Haar vogels zijn de zwaan en de duif. Haar attributen zijn een schelp, een gordel en een brandend hart. Ook kun je haar herkennen aan haar zoontje Cupido, hij wordt ook wel Eros of Amor genoemd. Hij ziet er lief en onschuldig uit en schoot vaak zijn pijlen af om mensen verliefd op elkaar te laten worden. Maar hij bracht ook vaak pijn! Vaak schoot hij zijn pijlen af omdat hij er plezier in had. Hij vond het bijvoorbeeld prachtig om goden op mensen verliefd te laten worden.


Er zijn verschillende verhalen over haar geboorte.

Gaia (de aarde) en Ouranos (de hemel) hadden vele kinderen. Maar omdat Gaia opeens allemaal monsters baarde verstopte Ouranos zijn kinderen op een geheime plaats. Gaia vond dit maar niks en bedacht een wrede list om haar man te straffen. Kronos, een van de kinderen van Gaia en Ouranos en de vader van Zeus en Hera, wilde graag meehelpen met het uitvoeren van de list omdat hij het niet eens was met zijn vader. Gaia had een grote sikkel van staal gemaakt waarmee Kronos de geslachtsdelen van Ouranos moest afsnijden. Nadat hij dit had gedaan gooide hij de edele delen van zijn vader in de zee en uit het schuim wat hierdoor ontstond is Aphrodite ontstaan. Aphrodite betekent dan ook uit het schuim geboren. Ze werd door de Westenwind naar Cyprus gedragen en werd aangekleed door de Seizoenen. Maar volgens Homerus is ze gewoon de dochter van Zeus en Dione.

Aphrodite was getrouwd met Hephaestus, de kreupele zoon van Zeus en Hera die door zijn moeder van de Olympus afgegooid werd omdat Zeus telkens naar hun kreupele zoon verwees als hij weer eens vreemd was gegaan en Hera hem terechtwees. Uit dit huwelijk kwamen 4 zonen: Palaemon, Ardalos, Perophetos, Erichthonios.

Ondanks dat ze getrouwd was had ze toch een relatie met Ares.

Met hem kreeg ze 4 kinderen: Eros, Deimus wat schrik betekent, Phobus wat angst betekent en Harmonia of Enyo wat slachting betekent. In de Ilias wordt dit verhaal verteld. Hephaestus hoort van Helios, de God van de zon die alles ziet, dat zijn vrouw hem bedriegt met Ares. Hij besluit hen in de val te lokken. Hij smeedt een onzichtbaar net en doet net of hij naar het eiland Lemnos gaat. 's Nachts, als Ares naar het bed van Aphrodite komt, gooit hij dit net over hen heen, zodat zij zich niet meer kunnen bewegen. Dan roept hij alle Goden erbij om zijn beklag te doen. De godinnen vonden het niks maar de Goden kwamen enthousiast. Apollo zei zelfs lachend tegen Hermes dat Hephaestus dan mank mocht zijn, maar het toch voor elkaar had gekregen om hen op heterdaad te betrappen en Ares zo voor schut te zetten voor alle goden. Hephaestus vroeg aan Hermes of hij zo voor schut zou gezet willen worden. Hermes antwoordde dat hij wilde dat hij in plaats van Ares was en een relatie met Aphrodite had, dan mochten ze hem met drie kettingen vastbinden en te kijk zetten bij niet alleen alle goden, maar alle godinnen er ook nog bij!

Behalve met Ares had Aphrodite ook nog een verhouding met Anchises.

Zeus had haar verliefd laten worden op hem omdat hij haar terug wilde pakken vanwege het feit dat zij hem vaak verleid heeft met andere vrouwen naar bed te gaan. Met Anchises heeft ze de zonen Aeneas en Lyrus gekregen. Anchises was eens dom bezig toen hij dronken was. Hij vertelde iedereen trots dat hij de minnaar van Aphrodite was. Dat was niet echt slim, want op een dag bleek dat Anchises verlamd en blind was voor zijn loslippigheid.


Aphrodite had ook wat met Adonis.


Dat komt omdat Myrrha, een dochter van een of andere koning ooit eens heeft beweerd dat ze mooier was dan Aphrodite! De godin pikte dit natuurlijk niet en liet Myrrha als straf verliefd worden op haar vader. Op een nacht, toen de koning een beetje dronken was sloop Myrrha naar de kamer van haar vader en ging met hem vrijen. Toen de vader er achter kwam wat er gebeurd was ging hij zijn dochter achterna met een zwaard. Hij zou haar vermoord hebben als Aphrodite niet net op tijd Myrrha in een mirrestruik had veranderd. Toch zwaaide de koning met zijn zwaard en sneed dwars door de schors van de struik heen. Uit deze struik wordt daarna de knappe Adonis geboren. Aphrodite wist niet wat ze met de prachtige baby moest doen en gaf hem toen maar aan Persephone.

Persephone was de godin van de oogst, ze was door Hades gestolen om zijn koningin te worden, maar dat vond ze zelf niet leuk, daarom mocht ze van de goden de helft van het jaar op de Olympus en de andere helft bij Hades doorbrengen. Persephone stopte de jonge Adonis in een kist in het huis van Hades. Op een dag opende ze de kist en werd door de schoonheid van Adonis zo verliefd dat toen Aphrodite Adonis weer terug weer terugeiste ze hem voor geen goud wilde laten gaan! Omdat allebei de partijen Adonis bij zich wilde hebben, werd Zeus geraadpleegd. Zeus kon echter geen goede oplossing bedenken en verwees de godinnen naar een van de muzen. Deze besliste dat een derde van het jaar Adonis bij Persephone zou wonen en ook een derde jaar bij Aphrodite. Het overige deel van het jaar was Adonis vrij en mocht hij doen wat hij wilde. Maar Aphrodite zou de godin van de liefde niet zijn als ze er niet voor gezorgd zou hebben, met behulp van Cupido, dat Adonis vreselijk verliefd op haar werd en dat hij dat deel van het jaar waarin hij vrij was ook bij Aphrodite woonde! Adonis is echter vermoord tijdens de jacht door een everzwijn, dat de jaloerse Artemis (de godin van de jacht) op hem af stuurde. Op de plek waar het bloed van Adonis terechtkwam liet Aphrodite de eerste Anemonen opkomen.


Een van de relaties van Aphrodite die ook erg bekend is de relatie met Hermes.

De relatie met Hermes kwam doordat Hermes het net doorknipte waaronder Aphrodite en Ares lagen. Als dank daarvoor ging Aphrodite met Hermes naar bed. Uit deze korte relatie werd Hermaphroditus geboren. Er wordt gezegd dat hij zowel man als vrouw was. Dit kwam doordat Hermaphroditus de liefde die de bosnimf Salmacis voor hem had negeerde. Salmacis vond dit niet leuk en smeekte de Goden om haar met Hermaphroditus te verenigen. De Goden verhoorden de gebeden van de nimf iets te letterlijk en zo ontstond de eerste hermafrodiet, half man half vrouw.

Ook wordt er gezegd dat Aphrodite een relatie had met Bytes, ook wel Argonaut en Poseidon, maar daar is verder niet zoveel overbekend.


Een mooi verhaal van Aphrodite is het verhaal van de Trojaanse oorlog.

Die begon allemaal met De Gouden Appel. Op de bruiloft van Thetis en Peleus was iedereen uitgenodigd, behalve de twistgodin Eris. Zij was daarom zo boos dat ze een appel naar de bruiloftsgasten gooide met de tekst: voor de mooiste er op. Drie godinnen vochten om de appel: Hera, Athene en Aphrodite. Hera beloofde hem heerschappij in Europa, Athene beloofde hem Troje en Aphrodite beloofde hem de mooiste vrouw van de wereld, Helena, die de vrouw van Menelaos was. Zeus wist niet wie hij moest kiezen, dus gaf hij de taak aan Paris, ook wel Alexandros genoemd. Paris koos natuurlijk voor de mooiste vrouw en koos daarmee Aphrodite. Toen Paris na een jaartje Helena nog niet had besloot hij haar maar te gaan halen. Hij nam haar mee naar Troje en daar verbleef Helena een tijdje.

Toen Menelaos merkte dat Helena weg was besloot hij haar terug te halen. Dat werd de grote Trojaanse oorlog. Tijdens de oorlog komt er een tweegevecht tussen de beide heren en wie er wint mag Helena hebben als vrouw. Menelaos was een groot strijder en kon dus erg goed vechten. Paris echter was een edele strijder en kon dus niet zo goed vechten. Paris mocht van Menelaos de eerste speer gooien. De speer raakte Menelaos midden op zijn borst, maar ketste af op zijn schild. Hij had dus helemaal geen schade aangericht. Toen was de beurt aan Menelaos om te gooien. Hij gooide, wel twee keer zo hard, naar Paris en Paris zou zeker gedood zijn als hij niet snel was weggedoken. Menelaos viel meteen weer aan en sloeg zijn zwaard kapot op de helm van Paris. Dit richtte weer geen schade aan, dus werd hij zo kwaad dat hij Paris aan de punten van zijn helm mee sleepte. Hij zou zeker gedood zijn als Aphrodite niet het bandje van zijn helm onder zijn kin had laten knappen. Na dit gevecht heeft Aphrodite er wel genoeg van en hult een nevel om Paris heen, waardoor Menelaos Paris niet meer kon zien. Zo kan Aphrodite hem rustig wegvoeren en zijn wonden verzorgen. Nadat ze Paris had verzorgd ging ze naar Helena toe om haar te halen, maar Helena wil niet mee omdat ze weigert met de verliezer verder te leven. Aphrodite wordt dan zo boos op haar dat Helena, na verschillende dreigementen, toch met haar meegaat en terugkeert naar Paris.

Aphrodite heeft ook een keer haar andere zoon Aeneas geholpen in een gevecht met Diomedes.

Diomedes komt, geholpen door Athene op Aeneas af. Aphrodite had Aeneas echter al in een dikke nevel gehuld en beschermde hem door hem in haar handen te houden. Athene had er echter voor gezorgd dat Diomedes gewoon door de nevel heen kom kijken en ze had tegen hem gezegd dat hij niet een God of Godin ten strijde mocht trekken, behalve als Aphrodite zich met de strijd zou bemoeien. Diomedes stormt op het tweetal af en verwond Aphrodite bij haar pols waardoor zij Aeneas laat vallen. Gelukkig hult Apollo Aeneas weer opnieuw in een nevel. Aphrodite gaat geslagen naar de Olympus naar haar moeder Dione. Dione verzorgt de wond van Aphrodite en troost haar. Zeus zegt dat Aphrodite zich niet meer met de strijd mag bemoeien, op aandringen van Athene.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: