Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 07 januari 2012 @ 15:10 door Calamandja , 554 keer bekeken

Gestolen schilderij terug na …

   
Twee jaar na de diefstal van "Olympia" van René Magritte hebben de boeven het werk terugbezorgd. Het was te bekend, en dus onverkoopbaar. De verzekeraar heeft wel losgeld betaald.

  
   

"Olympia", een portret van Georgette, de vrouw van René Magritte, naakt met een schelp op haar buik, werd twee jaar geleden brutaal weggenomen uit het geboortehuis van Magritte in Jette. Twee bezoekers vroegen een rondleiding in het museum, maar ze bedreigden het personeel en de bezoekers en haalden heel doelgericht "Olympia" van de muur.

Twee weken geleden werd het doek aangeboden aan kunstexpert Jan-Piet Callens. Hij werd gecontacteerd door iemand die "Olympia" wilde terugbrengen, omdat het onverkoopbaar was. Callens heeft daarna de federale politie gebeld.

"Olympia" is ongeschonden terug bij de oorspronkelijke eigenaar, die het enkele jaren geleden in bruikleen had gegeven aan het Magrittemuseum. 

Van een vindersloon, zeg maar losgeld, dat zou zijn betaald aan de dieven is geen sprake, zegt Jan-Piet Callens. Wel had de verzekeringsmaatschappij een beloning klaar voor wie het schilderij zou terugvinden, maar dat bedrag is niet gevraagd en niet betaald, aldus Callens.

Maar het parket van Brussel, gecontacteerd door Cobra.be, zegt dat de verzekeringsmaatschappij wel dégelijk heeft betaald om de Magritte terug te krijgen. Hoeveel geld, kon de woordvoerster niet zeggen.

René en Georgette Magritte

"Olympia" van de surrealist Magritte dateert uit 1948. Het zou tenminste 700.000 euro waard zijn. Maar zo'n bekend gestolen schilderij is dus onverkoopbaar. Dat werd al gezegd bij de diefstal, twee jaar geleden. In die zin was het ontvreemden tamelijk zinloos.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.