Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 01 september 2012 @ 23:30 door Calamandja , 636 keer bekeken

Hollandse Michelangelo in het…

   

In het licht van de Rafaël tentoonstelling en de Italiaanse renaissance in het Teylers Museum, heeft het Frans Hals museum zich met haar nieuwe tentoonstelling ‘De Hollandse Michelangelo’ op de Nederlandse renaissance gericht. De Hollandse Michelangelo is Cornelis van Haarlem (1562- 1638) volgens het museum. Vanaf 29 september zijn er ca. 45 werken van Van Haarlem in het Frans Hals museum te zien.

Geïnspireerd door Italiaanse meesterschilders als Michelangelo werkte Cornelis van Haarlem in de maniëristische stijl. Je wordt in zijn schilderijen overrompeld door een rusteloze compositie, uitgesproken kleureffecten, expressieve gebaren, heftige gemoedsaandoeningen en naakten in gedraaide lichaamshoudingen zoals ook op de afbeeldingen te zien is.

 

Van Haarlem vormde samen met Hendrick Goltzius en Karel van Mander in Haarlem een invloedrijk driemanschap dat een uitermate belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de Noord-Nederlandse kunst: Cornelis van Haarlem met zijn schilderijen, Goltzius met zijn tekeningen en gravures, en Karel van Mander met zijn theoretische geschriften (waaronder het beroemde ‘Het Schilder-Boeck’ uit 1604).

De tentoonstelling ‘De Hollandse Michelangelo’ is van 29 september 2012 t/m 20 januari 2013 in het Frans Hals Museum in Haarlem te zien.

cornelis_van_haarlem_kindermoord_pb_v2.jReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.