Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 27 juni 2016 @ 23:11 door Calamandja , 883 keer bekeken

- First Lady, 1989, Fernando Botero -

Deze zomer staat de Kunsthal Rotterdam bol van het Latijns–Amerikaanse leven. ‘Botero: Celebrate Life!’ toont bijna honderd schilderijen, tekeningen en pastels van de wereldberoemde Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero (1932). Ook zijn enkele beeldhouwwerken te zien, met als blikvanger de ‘Caballo’, zijn monumentale werk van een paard. De tentoonstelling laat een kleurrijk overzicht zien van de door Botero meest geliefde werken uit zijn omvangrijke oeuvre. Gedurende de tentoonstelling organiseert de Kunsthal elke week de Latin Life Sundays, met muziek, dans, eten, cocktails, theater, poëzie en circus.

 

Met trots brengt de Kunsthal Rotterdam deze zomer een groot retrospectief van de wereldberoemde Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero (1932). Geselecteerd uit Botero’s eigen collectie laat de tentoonstelling een overzicht zien van de door hemzelf meest geliefde schilderijen uit zijn omvangrijke oeuvre. ‘Botero: Celebrate Life!’ brengt bijna honderd schilderijen, tekeningen en pastels en een enkel beeldhouwwerk bij elkaar, met als blikvanger een enorme ‘Caballo’, Botero’s bekende beeldhouwwerk van een paard.

De tentoonstelling duurt van 2 juli tot en met 11 september 2016.
Te zien zijn schilderijen van het op zijn jeugdherinneringen geïnspireerde leven in Latijns-Amerika en reproducties van klassieke meesters in de herkenbare Botero stijl. Ook stierenvechten en het circus zijn thema’s die in de werken aan bod komen. De kunst van Botero staat letterlijk bol van het Latijns Amerikaanse leven. De reusachtige, opgeblazen lichamen en voorwerpen lijken ondanks hun omvang gewichtloos en daardoor soms zelfs te zweven. Dit volume is een vast onderdeel van Botero’s werk en geeft zijn kunst iets overdadigs, met nu eens een komisch en dan weer een ontroerend effect.
Bijzonder is de serie van vrouwelijke Santa’s, geïnspireerd op de iconische beelden van vrouwelijke heiligen. Botero verbeeldt hen als wereldse heldinnen, met betekenisvolle accessoires zoals een bijbel of kaars, waarbij hun aureool in verrassend contrast staat met de kledij en lichaamshouding.

 

- De badkamer, 1989, Fernando Botero - 

Latijns Amerikaanse leven

‘Botero: Celebrate Life! laat zien hoe Fernando Botero een magische wereld schept vol personages en scenes uit het dagelijks leven, waar politiek en religie nadrukkelijk onderdeel van uitmaken. Hoewel zijn werk in eerste instantie licht en luchtig oogt, is ook de gewelddadige geschiedenis van zijn vaderland Colombia voelbaar. Zijn afkomst en achtergrond hebben Botero op een diepgaande manier beïnvloed, wat direct tot uiting komt in zijn werken van de president, executies en huilende weduwen en indirect in zijn schilderijen van feestende mensen, die met uitdrukkingsloze gezichten dansen onder het licht van kale peertjes.

Hommage aan oude meesters

Fernando Botero is een veelzijdig kunstenaar, die zowel put uit de Latijns-Amerikaanse traditie als uit de Europese kunstgeschiedenis. Zo brengt hij een hommage aan beroemde werken van oude meesters zoals Diego Velázquez, van Eyck en Piero della Francesca. De werken zijn een eerbetoon aan de kunstenaars die hij jarenlang bestudeerde en een ode aan de technieken, het vakmanschap en de esthetiek van de oude meesters. Religie is voor Botero een geliefd onderwerp. Op satirische wijze geeft hij commentaar in schilderijen van nonnen, kardinalen en pausen. Andere thema's in zijn werk proberen de magie van het dagelijks leven in Latijns Amerika te vangen. Zo tonen zijn werken van stierengevechten niet alleen de matador, maar ook zangers, musici, dansers en verschillende leden van de familie van de stierenvechter. Zijn stillevens tonen de vruchten en drankjes van het Zuid-Amerikaanse continent, met hun briljante kleuren en populaire delicatessen. En in zijn schilderijen met het thema circus herkennen we de komische en absurde houdingen, waarbij naast het altijd terugkerende volume ook het kleurgebruik heel bepalend is.

Zomer in Rotterdam

Met het in de zomer programmeren van een grote internationale kunsttentoonstelling van hoge kwaliteit, hoopt de Kunsthal een katalysator te zijn voor het toerisme in de stad Rotterdam. Kunsthal directeur Emily Ansenk benadrukt: “Fernando Botero is wereldwijd geliefd bij een brede doelgroep en zijn werk is maar weinig in Nederland te zien. Wij zijn blij om deze prachtige tentoonstelling in nauwe samenwerking met de nog altijd zeer actieve Fernando Botero te mogen samenstellen. We kijken er naar uit zijn oeuvre te kunnen tonen aan ons gevarieerde publiek en een nieuwe generatie in Nederland bekend te maken met deze uitzonderlijke meester en zijn visuele weergave van de Latijns- Amerikaanse cultuur.”

 - Picknick, 2001, Fernando Botero - 


Tentoonstellingscatalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt de beeldrijke catalogus Botero: Celebrate Life!

Meer info op: www.kunsthal.nl Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.